Marianne Heske: Enn om vi smykket fjellet?

28. august - 29. september

Marianne Heske er valgt ut til å være årets festivalkunstner under Bjørnsonfestivalen.

I et år hvor 100- årsjubileet for kvinners stemmerett feires er Kunstnersenteret glade for å kunne vise verkene til en av de mest markante kvinnelige kunstnerstemmene i landet.
 
Som kunstner har hun til felles med forfatteren Bjørnson at de begge i sitt kunstneriske virke har blitt preget av naturen de har vokst opp i: Bjørnson i Nesset i Romsdalen og Heske i Tafjorden på Sunnmøre.

I sine arbeider benytter Heske tradisjonelle grafiske teknikker, fotografi, silketrykk, collage og installasjoner.  Hun fikk sitt internasjonale gjennombrudd med såkalte computermalerier. Dette er malerier som har sitt utgangspunkt i videoopptak av landskap, som deretter digitaliseres. Kontrasten mellom det avbildede motivet og naturens digitaliserte fotavtrykk er slående, og skaper en spennende flerdimensjonalitet. Marianne Heske har deltatt på utstillinger rundt om i hele verden og regnes i dag som en av Norges mest sentrale nålevende kunstnere. Verket «Gjerdeløa» (1980) er kåret til et av Norges 12 viktigste kunstverk i Morgenbladets kåring i 2005.

 

Denne utstillingen fungerer som et kikkehull inn et langvarig kunstnerisk prosjekt som har pågått siden 70-tallet, hvor menneskets rolle i verden er omdreiningspunktet. Dokkehoder har vært et gjentagende tema i Heskes arbeider i mange år, og nesten som masker kan de anta nye former og forbindelser i de forskjellige utstillingene de figurerer i. Som form har dokkehodene en umiddelbarhet som publikum med en gang kan relatere seg til, og i denne utstillingen belyses det internasjonale aspektet gjennom verket ”Global groove”, der hodene er laget i samarbeid med lokale kunstnere over hele verden.


I utstillingen ”Enn om vi smykket fjellet?” vil vi få se en norsk kunstner av verdensformat, som fortsetter sin utforskning av temaer knyttet til det individuelle versus fellesskapet. De standardiserte dukkemaskene som likevel insisterer på sin individualitet vises side om side med vestlandets rå uberørte fjell, i digitalisert form.

 

Vi ønsker alle velkommen til Kunstnersenteret under Bjørnsonfestivalen!

  

Se også kunstnerens hjemmeside:

www.marianneheske.no 

 
Mer om Bjørnsonfestivalen: