#Artoffline

Publisert 30-08-2016
Filmvisning: torsdag 1. september klokka 19
Møre og Romsdal kunstsenter

Between Art + Technology

Møre og Romsdal kunstsenter er stolte av å kunne presentere filmen #artoffline, som med et kritisk blikk undersøker situasjonen i samtidskunstfeltet i en tid hvor det å gå på museum ofte handler mer om å ta selfies enn å se på kunst.
Hva skjer med kunsten i internettet

s tidsalder? Kunstnerene, filosofene og utstillingsstakerene i denne dokumentaren mener ofte at endeløs reproduksjon frigjør kunst fra et grumsete kunstmarked og en udemokratisk utstillingskrets. Noen lurer på om trangen til fysiske objekter egentlig bare symboliserer en nostalgisk fetisjisme.


I denne ambisiøse dokumentaren undersøker Atelier Bolombolo samtidskunst-verdenens krise gjennom intervjuer med ledende kunstnere, kuratorer, filosofer og kunstkritikere. Kan internett forandre selve måten kunst er kontrollert på med tanke på mottakelse, produksjon og distribusjon? I dokumentaren synliggjøres det at på tross av en enorm motstand, så har digitale teknologier transformert opplevelsen av kunst for all tid fremover. #artoffline er en norsk film, primært filmet i Vancouver og Berlin under den 8. Berlin Biennale for Contemporary Art. Dokumentaren tar oss bak kulissene, og inn i selve ideene som utformer morgendagens kunst.
-“Contemporary art is at a standstill, and partially because of technology” - Mohammad Salem
Filmen hadde premiere i 2015 og har tidligere vært vist på Rotterdam internasjonale filmfestival, og Bergen internasjonale filmfestval, hvor den var nominert til beste norske dokumentar.


Ånden av Walter Benjamin sirkler over dokumentaren #artoffline. Den tyske kultur-filosofen hevdet i 1936 at den teknologiske reproduserbarheten av kunstverk har endret karakteren av kunst i en viktig forstand - men ‘auraen’ av arbeidet ville aldri kunne overleve en slik dobling. Nesten alle du hører i #artoffline - filosofer, kunstnere, beslutningstakere - er uenig med Benjamin. De synes at i en tid med Internett og virtuell virkelighet, blir etterspørselen etter autentisitet irrelevant. Fokuset på verdien av fysiske objekter er en form for fetisjisme, i deres sinn; en som blir vedlikeholdt av museer og gallerier.

Internett er faktisk i stand til å frigjøre kunsten - og opplevelsen av kunst - og det synes å være tonen i #artoffline. Det gir kort prosess til det langt-fra-gjennomsiktige kunstmarkedet, setter vagt prattlende kuratorer til side, og lar heller seerne bestemme hva de synes er bra. Men mister vi ikke noe viktig hvis det fysiske kunstverket forsvinner?


Produksjonsår: 2015
Land: Norge
Språk: Engelsk (m/ norske tekster)

Lengde: 60 minutter
Regi: Manuel Correa
Produsent: Emil Nygård Olsen
Produksjonsselskap: Atelier Bolombolo (NO)

Medprodusent: Anna Kasko

Fotografi: Maxime Cyr-Morton, Joe Schweers

Forskere: Jon Peters, Joseph Strohan

Medvirkende: Mohammad Salemy, Julieta Aranda, Clint Burnham, Benjamin Woodard, Suhail Malik, Wade Davis, Kate Henderson, Ian Wallace, Andy Sylvester, Jorg Sasse. Martin Zellerhof, Juan Gaitan, med flere.

Gratis inngang.

Velkommen!